Logo MSKA
Tekoče informacije o MSKA

Želite biti obveščeni o aktualnem dogajanju v MSKA?

Odgrnite modro zaveso in se zazrite prek obzidja Kamfesta
Vpisano: 12.11.2004 ob 14:42

Že dolgo se je tkalo nekaj, kar so se mnogim zdele sanje. Snoval se je Kamfest. Vtisi o njem so se zbrali in namnožili do te mere, da ne morem mimo tega, da o njem ne bi napisala nekaj besed.

Začelo se je lani, ko so člani Kulturnega društva Priden možic (v nadaljevanju KDPM) za Kamničane in okoličane pripravili paleto prireditev pred kapelico Malega gradu in jo poimenovali Kamniško kulturno poletje. Kot obiskovalka mnogih prireditev v sklopu novega festivala sem bila nad ponudbo zelo zadovoljna. Končno se je nekomu dalo v času dopustov poskrbeti za kulturno hrano tistih, ki so ostali doma.
V lanski jeseni se je izkristalizirala ideja o razširitvi poletnega festivala in povabilo k sodelovanju je bilo za mlade iz MSKA izziv, ki bi ga bilo škoda zavrniti. Dokaj pozno je beli dan ugledal namenski razpis Občine, ki je kljub omejenosti namenjenih sredstev glavno počelo teme tega prispevka.
Kljub začetnim porodnim krčem, je dogajanje potekalo po načrtih. Razočarani so bili le obiskovalci, ki so zadnji četrtek nestrpno čakali nastop športne crossover skupine D-Fact, ki je svojo odpoved javila šele isto popoldne. Ker pa je iskanje dobrega v slabem lepa veščina, je dobro v tem pripetljaju to, da se je imela priložnost predstaviti mlada kamniška glasbena zasedba The Edge, kot glavni band večera pa so svoj muzikačilni talent nadvse uspešno izrazili C.R.A.S.H., ki so na razgledno točko pripotovali iz Radelj od Dravi. Navdušili so predvsem mlajšo generacijo poslušalcev.
Tudi sicer je bila izbira glasbenih izvajalcev zasnovana tako, da je pritegnila različne ciljne skupine obiskovalcev, četudi so organizatorji v začetku priprav programa ciljali predvsem na mlade. Starejšo generacijo je privabila domača etno rock atrakcija Kontrabant, nekaj nostalgičnih obrazov pa je bilo videti tudi od igranju »priesleyevskega« rock'n'rolla v izvedbi ljubljanskih Eight Bomb, katerih nastop so začinili polprofesionalni plesalci swinga.
V modernejših ritmih, ki jih je produciral DJ Koksi, so v nemajhnem številu poplesavali dijaki in študentje. Ker pa za tako imenovane »rave partyje« ni značilno, da se zaključijo v tako zgodnjih večernih urah, so Koksi in ostali iz skupine SoundOption vse plesno navdahnjene povabili na after večer.
Malce mirnejši večer so s svojima inačicama rocka in ženskimi vokali pripravili Blow in kranjski miss.bee. Obiskovalci so ob slednjih slišali realizacijo izredno umetniškega izrazja običajno trše zvenečega termina »rock glasba«, sami ga poimenujejo psihadelični rock. Izza široko odgrnjene modre zavese je bil predvsem opazen vokal pevke Melite, posebnost je bilo slišati besedila v francoskem jeziku. Nedvomno večer za glasbene sladokusce.
Zvočna kulisa ob nastopu gorenjskih Escape ni vredna besed. Aranžma zvoka pa je dobro služil njihovim naslednikom. Anavrin so si že pred nastopom na Kamfestu ustvarili zaledje oboževalcev med mladimi in tudi tu niso razočarali. Escape pred njimi so kljub menjavam v zasedbi dokazali, da so ena močnejših skupin iz množice manj znanih slovenskih bendov. S kilometrino, ki jo s koncerti doma in v tujini pridno nabirajo, in z nezgrešljivim vokalom Kamničanke Iris Kelvišar, bodo dosegli, da bomo o njih še slišali. Gost njihovega nastopa je bil Jaka Burger, vokalist obetavnih kamniških Corkscrew in uveljavljenih ljubljanskih Los Ventilos.
Največja gneča je nastala na zaključnih dnevih. Zadnji petek sta nastopila 6 Pack Čukur in Trkaj. Čukur je pokazal, da mu komunikacija s publiko ni španska vas, mame in ateji pa so Ota Pestnerja, s katerim sta sodelovala pri eni od 6packovih pesmi, slišali žal le s posnetka. Če bi organizatorji na kletvico računali 500 SIT, bi mladi Trkaj celoten honorar porabil že ob prvi pesmi. Ne maram moralizirati o načinih izražanja, ampak ne morem mimo tega, da si je Trkaj izbral takega, da so mame živčno mašile ušesa svojim otrokom.
Najbolj spektakularen je bil sobotni zaključni večer s tolkaškim fenomenom The Stroj, ki so poznani tudi na Otoku. Zaradi visoke scenske konstrukcije The Strojev je bila odstranjena streha odra, »zbijalci« pa zaradi fizične zahtevnosti tovrstnega ustvarjanja ritma niso zmogli drugega bisa. Publika je vseskozi zamaknjeno zrla v pravi šov železja, prepotenih teles in ognja.
Mimo pritožb nad organizatorji nikoli ne gre (v brezdelju graja pač ni mogoča…). Tako so se nastopajoči iz programa MSKA pritožili nad reprezentanco, predvsem nad manjkajočimi grižljaji za prazne želodce, tako obiskovalcem kot nastopajočim pa je neobstoj kemičnih WC-jev v neposredni bližini kravžljal možgane z razmišljanjem: »Kje bom odtočil pravkar popito pijačo?«
Žal lokacija letos ni dopuščala možnosti postavitve stranišč ob prizorišču. V tolažbo nam je, da bo enormna investicija jaška za dvigalo morda že naslednje leto popravila vtis tudi na obiskovalce Kamfesta, saj bodo izposojevalci stranišč lahko izvedli svoje naročilo in na Mali grad pripeljali prepotrebne zelene kabine.
V prihodnosti to ne bo edina novost na vzpetini. Po besedah vodje občinskega Oddelka za družbene dejavnosti Antona Kamina, so načrti za poživitev Malega gradu tako pestri, da nas bo na tem griču v bližnji prihodnosti pogostila restavracija z razgledno ploščadjo in galerijo. Kako se bo zadeva razpletla je odvisno tako od investitorjev, pridobljenih s pomočjo javnega razpisa, kot od najemnikov novo nastalih uporabnih prostorov v kockasti stavbi z živo rdečimi strešniki. Vse to bo – upamo, da pozitivno – vplivalo na Kamfest 2005. Le-ta bo, kot pravi Goran Završnik, direktor Doma kulture Kamnik, del celovite poletne ponudbe, ki naj se bi začela s srednjeveškimi dnevi in v celoto vključila festival uličnega gledališča Ana Desetnica, Kamniško noč, Dneve narodnih noš in druge poletne prireditve. Informacija bo razveselila vse, ki jih skrbi, da jim bo od junija do septembra dolgčas.
Letošnji avgust (če izvzamemo predhodne priprave) gotovo ni bilo dolgčas aktivistom Mladinskega sveta Kamnik, saj so se ukvarjali s pripravo osmih uspešnih glasbenih večerov na letošnjem Kamfestu, kjer so se priključili k osnovni organizacijski enoti KDPM. Tu velja posebej pohvaliti fante, ki so skrbeli za varnost na prireditvah, dan za dnem v vlogi »fizikalcev« neumorno tlačili neugodno pot od vznožja Malega gradu do prizorišča in tam nemalokrat tudi prespali. Uspeh Kamfesta je bil po številu obiskovalcev nad pričakovanim, zato so organizatorji njegov zaključek – s snovanjem novih idej za prihodnjič – proslavili s piknikom.
»Ponosen sem na Kamfest,« je bila izjava direktorja festivala Roka Kosca, ki sem jo slišala isti trenutek, ko so mi oči švignile mimo napisa na Završnikovi majici »Živim za Kamfest«. In to dvoje pove veliko več kot tisoč graj ali lepo zvenečih besed.

Brigita Crljenić

Še nekaj fotografij s Kamfesta (foto: Tilen Travnik)


DJ Koksi


Plešoči obiskovalci


C.R.A.S.H.


6 Pack ČukurVnesel: Primož Jeras
Info: mladinskisk@gmail.com